На 1 юни 2024 г. Регионална здравна инспекция – Смолян, организира кампания за профилактика на рака на кожата в изпълнение на Националната програма за профилактика на хроничните незаразни болести и предстоящия летен сезон. Прегледите ще се провеждат в сградата на магазин "Лисичко“, бул. "България“ № 2, ет. 2 от д-р Ивета Денчева, специалист по кожни и венерически болести в клиника "Персенк“. Цената на прегледа е 35 лв., след предварително записване на телефон 0301/58930.

Ракът на кожата е едно от най-разпространените онкологични заболявания, а заболеваемостта му нараства по-бързо, отколкото при всеки вид рак. Излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето играе основна роля в развитието му. Рискът е особено голям, ако сме изгаряли тежко на слънце няколко пъти през детството си. Хората, които работят навън, като селскостопански работници, градинари и строителни работници, също са в повишен риск от немеланомен рак на кожата.

Все пак по-голямата част от случаите могат да бъдат предотвратени и успешно лекувани, ако бъдат открити рано. Затова са важни редовните прегледи на бенките и образованията по кожата, които са ключът към откриване на промени – предупредителни знаци за развитие на рак. От съществено значение е да оглеждаме кожата си и да провеждаме редовни дерматологични прегледи.

Ежегодното посещение при дерматолог включва преглед на кожата от главата до петите, включително и на най-малките белези и израстъци, внимателно проучване за евентуални промени в цвета, формата и размера на бенките и проверка за други необичайни образования или изменения. Този процес е бърз, неинвазивен и може да спаси живота ни.

Нека не забравяме, че самите ние играем съществена роля в превенцията на рака на кожата. Да се погрижим за нея при излагане на слънце, като:

- използваме слънцезащитен крем с фактор най-малко 30;

- носим шапки и дрехи, които покриват тялото;

- избягваме директно излагане на слънце в периода от 10:00 – 16:00 часа през месеците от май до септември.