За първи път пред смолянска публика журналистката Мария Касимова – Моасе ще представи своето творчество.Срещата-разговор е организирана от Регионална библиотека "Николай Вранчев"- Смолян на 29 май от 18:00 часа, a водещ на събитието ще бъде Кирил Асенов -председател на читателския клуб към библиотеката.

Мария Касимова - Моасе е журналист, писател и граждански активен човек. Филолог по образование, тя е работила като репортер и редактор в различни медии, сред които БНТ, бТВ, вестниците “Стандарт", “24 часа". “Капитал" и др. Била е главен редактор на списанията “Капитал LIGHT" и НЕЯR, и. д. главен редактор на ELLE, България и отговорен редактор на лайфстайл списание ЕДНО. Специалист е по етикет и протокол от школи в Лондон и Брюксел.

През 2018 г. излиза романът ѝ "Балканска рапсодия“. От юли 2020 г. в платформата Storytel е оригиналният ѝ комедиен сериал "Записки от Шато Лакрот“, който от месец май 2021 година е издаден и като книга от издателство "Колибри“.  През 2022 издава сборник с изповеди "Монолози", а през 2023 "Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане". Участва със свои текстове в редица сборници, сред които "Бащите не си отиват“, "България за напреднали“, "Моята булчинска рокля“ и “Българите в чужбина – "…токова близо, толкова далече…“.