Туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето,  пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от Марин Господинов - директор на Музея на Родопския карст, гр. Чепеларе.

Пътеката е финансирана по Програмата за развитие на туризма на Община Чепеларе за 2024 г. Основната цел е развитието на летния туризъм на територията на Община Чепеларе и курортен комплекс Пампорово.

Маршрутът започва от разклона за стария път за с. Левочево, кръгов е и е с обща дължина около 9 км. Лек и приятен за разходки, както пеша, така и с колела или джип сафари.  Преминава през няколко интересни и емблематични места за Родопа планина. Пред "Фокус“ Марин Господинов заяви, че продължителността на маршрута е около 3,5 часа, но екопътеката е разделена на етапи и може да се отиде само до част от забележителностите или пък да се премине и през целия маршрут

Първата спирка е пещера "Сбирковата“, красива пещера със синтрови  езера използвана в миналото за подземна лаборатория от пещерния клуб в гр. Чепеларе. Известна отдавна през 50-те години е била любимо място за екскурзии на летуващите в к.к. Пампорово.

След нея пътеката се отправя към останки от старата граница на България, както и от по-скорошни военни структури (окопи, погреби, гранични камъни и др.) изградени на същите места.

Продължавайки по маркираната пътека се стига до пещера "Топчето“ известна с легендарния Капитан Петко Войвода. Той скрива в нея бойното снаряжение на командваната от него чета, включително и черешовото си топче.

Излизайки на местността "Рожен“, посетителите на пътеката ще видят добилия популярност пилон Рожен.

Продължавайки от ляво на постройката с кръглите прозорци по черния път, ще стигнат изворите на река Чепеларска (Чая). От там след около 20 мин. маршрутът завършва на изходна точка.

Маркировката е с червен цвят, тип стрелка. Поставени са информационни табла на обектите по маршрута, поясни Господинов. Той допълни, че работата по маркировката, почистването и подготовката на обектите и забележителностите по екопътеката е продължила около два месеца.