В момента на територията на област Смолян тече разяснителна кампания сред гражданите за машинното гласуване на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни. Това каза за "Фокус“ Таня Светлинова – председател на Районната избирателна комисия – Смолян. В нея се предоставя възможност на хората от всички общини да се опитат да гласуват на машини с инсталирана демоверсия. "До момента кампанията премина в Смолян и в община Девин. Нямаше засилен интерес от страна на гражданите, но тези, които се опитаха се справиха и казаха, че не е трудно. Някои граждани споделиха, че не е необходимо да се опитват и ще се справят, които показва, че хората са на ясно как да използват машините при гласуване“, поясни Светлинова.  

Тя допълни, че същевременно започват и обученията на секционните избирателни комисии, които ще бъдат присъствено и датите и часовете за обучение са съобразени с всяка една община.

Тепърва предстои да стане ясен броят на бюлетините, които ще бъдат отпечатани за двата избора за област Смолян.

Гласоподавателите от областта по предварителни списъци за изборите за членове за Европейски парламент от Република България са 97 070. По списъците за народни представители те са 96 107 души.

Светлинова каза още, че от началото на предизборната кампания е постъпил един сигнал до РИК, като комисията предстои да се произнесе по него до дни.