С възстановка на обичаи, обреди, седенки, богат кулинарен щанд и много песни и хора дадоха началото на тематичните вечери тази година в Девин. Първата за сезона бе на село Гьоврен, чийто самодейци от НЧ “Светлина 1948" представиха типичните за селото обичаи, бит, култура, ястия и фолклор.

Най-известният обичай според домакините им е “Адерлез", който се отбелязва всяка година в навечерието на 6 май. Тогава във всяка една от махалите, хората се събират в момински двор и там в бакърено-меден съд жените и момите поставят китки от пролетни цветя, като всяка си има специфичен белег, за да се знае чия е. Така китките престояват през нощта, а на другият ден всички жени и моми пременени в традиционни носии се събират на поляна.  Вадят се една по една китките, като в зависимост коя  песен се пее в този момент се предсказва късметът през годината на собственичката.

Представени бяха още обичаите “Ашуре", "Мартли - Куртли", “Молитва" и др.

На кулинарния щанд имаше няколко вида качамак, пайове, клинове, палачинки, мекици и още много други изкушения.

Стотиците присъстващи на Площад "Игор Юруков" се запознаха с историята и поминъка на Гьоврен, както и с богатият  фолклор и с много талантливи  изпълнители.

Участниците във “Вечер на с. Гьоврен" бяха поздравени и от кметът на Община Девин, Здравко Иванов.