"Пускаме риби, защото някой беше отровил реката", разказа пред "Фокус" 10-годишният Кристиян Бошнаков, който заедно с баща си, участва в зарибяването на река Девинска.  

"Пуснахме 100 кг балканска пъстърва, за втори път участвам в такава акция. "Обичам да отглеждам рибата, не да я хапвам", каза Кристиян пред репортера ни Диана Бикова.

Екокатастрофата в Родопите миналия петък доведе до това деца да събират отровената мъртва риба от реката, а срещу замърсителя - завод за бутилиране на минерална вода, вече е образувано досъдебно производство по случая.

На една от снимките от екокатастрофата в Девин и изтравянето на всичката пъстърва по Девинска в петък, беше заснет Валери, ученик в девети клас на гимназия "Христо Ботев" в Девин, който се състезава с мъжете в националния шампионат по спинингов риболов на пъстърва. В петък цяла вечер беше събирал умряла риба. Поне още 30-40 момчета като него ловят пъстърва в убитата река. "Айде сега, ако обичате, някой от "Девин" ЕАД да отиде при него и останалите пи...ве, и да им каже, че хубавият и емоционален риболов в Девин е приключил, и да си търсят друго занимание до края на ваканцията," разказа за "Фокус" тогава журналистът, писател и главен секретар на Българската федерация по риболовни спортове Станил Йотов.