30 случая на варицела са регистрирани в област Смолян през последната седмица. Това съобщи за "Фокус“ д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция "Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Смолян.

"По 14 са случаите в общините Смолян и Девин и два в Златоград. В община Девин от няколко седмици има завишение на случаите, като сегашните най-вероятно са на заразени контактни на предишните и за в различни населени места. Случаите в община Смолян също са в различни населени места, детски градини и училища и не са концентрирани на едно място. Не може да се говори за бум на заболяването и няма нищо притеснително“, категорична е д-р Чернева.

През изминалата седмица в Смолянско са регистрирани и по два случая на скарлатина и ентероколит, както и по един на дизентерия, вирусен хепатит тип Е и бактериален менингит.

Запазва се ниско и нивото на болните от грип и остри респираторни заболявания. За последните седем дни заболеваемостта е 36,12 на 10 000 души, пи 56,18 за предходната седмица.

От РЗИ – Смолян уточняват още, че на територията на областта няма регистрирани хранителни взривове.