Потърсихме за коментар директора на РИОСВ–Смолян Екатерина Гаджева по повод изпратената препоръка от Омбудсмана Диана Ковачева за аварийното заустване на отпадни води в р. Девинска, вследствие производствената дейност на бутилиращото предприятие "Девин“ ЕАД и сигнал за масово измиране на риба.

"Обезпокоена от изнесените данни пред медиите, че при проверката на място е установена значително превишена стойност по показателя за активната реакция (pH), в алкалния сектор и въпреки, че е образувано административно-наказателно производство, взети са мерки за недопускане на повторно изтичане на води през същата тръба, осъществява се постоянен контрол от страна на РИОСВ и е поет ангажимент за зарибяването на р. Девинска, Омбудсманът настоява в най-скоро време да стане ясно има ли опасност за хората и екосистемата", пише в препоръката на проф. Ковачева. 

"Фокус" зададе свои въпроси за екокатастрофата в Девинска река на директора на РИОСВ - Смолян инж. Екатерина Гаджева


Инж. Гаджева, обръщаме се към Вас заради аварийното заустване на отпадни води в Девинска река. По повод екокатастрофата омбудсманът проф. Диана Ковачева изпрати препоръки към Вас с въпроси има ли опасност за хората след екокатастрофата в Девинска река, също и такава за екосистемата. Очакваме Вашите отговори. 


Получихме писмото на омбудсмана и още вчера изпратихме отговор към институцията. Само искам да обърна внимание, че в писмото се съдържат много въпроси, които не са от компетентността на нашата институция. Именно в тази посока е даден отговора, както и изискване за спазване на срокове, които са извън компетентността на РИОСВ. А по отношение на бързината за анализи, обръщам внимание, че същите се извършват от регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда и са на база стандарти на кредитирания орган и те няма как да станат по-бързо или по-бавно. Полевите методи, които са направени на място са оповестени, именно от там е ясно, че рН-то, активната реакция на киселинността е висока в алкалния спектър по време на проверката. За това, което РИОСВ като контролна институция е извършила, още на 4 август 2023 г. (петък), в късния следобед сме уведомили, а именно ние сме установили източникът на замърсяването. Съгласно Закона за водите, компетенцията на РИОСВ е именно отпадъчните води от предприятията и преустановяването на тяхното проникване във водни обекти. По отношение на водата в реката в каква степен, колко е замърсена, това по отношение на водния обект, компетентна е другата структура на МОСВ, а именно “Басейнова дирекция". И колегите от “Басейнова" също са взели проби, но не като нас от тръбата-емитер, а от реката. Така че техните резултати ще излязат паралелно с нашите и те ще могат да дадат точно този анализ какво показва водата в реката. Но обръщам внимание, РИОСВ контролира отпадъчни води, т.е. това, което излиза от предприятието, а не това, което е във водния обект. В този дух сме отговорили на омбудсмана, благодаря за загрижеността и за партньорството на всички институции, но считам, че това, което е от наша компетентност и като наказателна дейност, защото сме стартирали административно-наказателно производство с акт за установено административно нарушение, и като контролна, сме го извършили. Заустването е преустановено, в събота и неделя сме били отново на място, в понеделник също, проверено е, че не се зауства, пломбирана е тръбата, която е прекъснат изхода й към реката. Тоест, ангажиментите по Закона за водите на РИОСВ, считам, че са изпълнени, когато протоколите от анализ бъдат изготвени и предоставени, същите ще бъдат разпространени до медиите. Нищо не сме скрили и ще продължаваме да работим по отстраняване на вредата и за недопускане на повторни нарушения от емитера. 

Инж. Гаджева, истината е, че при повечето подобни случаи обикновено извършителят остава неустановен. Тук обаче беше конкретизиран още в първия ден след замърсяването на реката -  назовахте го: “Девин" ЕАД. Имахте ли допълнителни срещи с ръководството на завода, както и с другата бутилираща компания “Балдаран"?  За да се предотвратят подобни инициденти в бъдеще, дадохте ли своите, да ги наречем условно, указания?

Всъщност, от дългогодишната работа на предприятието, това е за първи път подобна дейност, така че считаме, че няма повод да мислим, че това ще се превърне в рецидив. Да, разбира се, предписанието е именно в този дух, за премахване и пломбиране на тръбите, за да не се допусне. А иначе да, много рядко, за съжаление, се установяват извършителите, защото много често, както се случи и сега, снимките на умряла риба са в социалните мрежи, а сигналите до институциите пристигат значително по-късно. Така че може би около 2 часа са загубени, докато получим сигнал на телефон 112, в 15:30 ч. в петък, но много бързо успяхме да се придвижим, което за щастие е забелязано и от Ловно-рибарското сдружение, и от останалите органи.

И кметът Здравко Иванов го потвърди. 

И кметът Здравко Иванов, да, аз пък потърсих от него съдействие и той да обходи района, за да може максимално бързо да се организираме и да открием извършителя. Защото наистина, когато закъснее подаването на сигнал и в реката има и други източници, е трудно да бъде установен. Считаме, че причината не може да бъде наречена и авария, защото спирането на помпите, те би трябвало да имат две помпи, да се предвиди авариен режим, затова казваме, че е преляло през авариен преливник, през аварийна тръба. 

Последен въпрос, може би най-важният. Можем ли да уверим хората, че няма опасност за здравето им към този момент?  Знаете, че във "Фокус“ показахме едни умилителни снимки на прекрасни деца, на малки рибари, които ловят в режим "Хвани-пусни" на реката, че няма опасност и за тях в момента?

Това не е реплика на Регионална инспекция по околна среда и води. Пак казвам, пак връщам към това, което казах, ние отговаряме за точката на заустване, от там сме взели проби. Такова твърдение би било като на граждани, а не като на институцията, която представлявам. Но в събота и неделя наши колеги са били в реката. В реката има водоплаващи птици, има змии, имаше малки рибки, още преди зарибяването, което се осъществи във вторник. От зарибяването във вторник също имаме поглед, рибата е в добро състояние и се адаптира. Така че пак казвам, не е мое заключение като институция да казвам за здравето. Има доста други институции в България, които отговарят за здравето, ние отговаряме за околната среда, в частност по Закона за водите за емитерите, но наблюденията са, че екосистемата се възстановява.

Благодаря Ви за отговорите, инж. Гаджева!

Моля.