Екип на "Фокус" отиде на място на Девинска река три дни след екокатастрофата, при която "Девин" ЕАД изби рибата, а прокуратурата вече образува досъдебно произвоство, заради замърсяването, причинило огромни щети на природата.     

Председателят на местния клуб по спортен риболов Христо Пейков посрещна репортера ни в момента, в който децата – рибари зарибяваха и потвърди, че почти всичката риба в реката е била убита.  

"В момента възобновяваме запас от балканска пъстърва, защото беше натровена преди три дни от завода за минерална вода, като почти на сто процента рибата, която беше в р. Девинска -  като мряна, лещанка, балканска пъстърва, американска пърстърва – почти всичката риба измря", каза Пейков пред репортера ни. 

Вече повече от две години рибарите от клуба полагат огромни усилия да извадят децата от вкъщи, да оставят телефоните и интернет, да ги запалят по риболова.  Инициативата им е била напът да бъде съсипана само за часове от замърсяването от завода за минерална вода, а децата да бъдат лишени от спортен риболов до края на лятната ваканция.  

"От 2021 година нашият клуб съвместно с Община Девин и Ловно-рибарското сдружение поехме ангажимент да направим реката в режим "Хвани-пусни", в който всяка уловена балканска пъстърва се връща обратно в реката. Зарибихме доста риба, освен тази която беше и затова тук беше и най-много риба. Замърсяването е от завода. Няма откъде другаде да е, защото се виждаше, че оттам изтича тази течност, каквато и да е била. Фирмата е тук от 30 години, за първи път се случва. Авария е било, стават грешки, но е факт", разказа пред камерата ни Христо Пейков

Четири от момчетата, които зарибяват сега, за първи път тази година са участвали на Републиканското състезание за мъже, като са завършили седми от тринайсет отбора, но при по-големите - при мъжете, което е успех като за първо състезание.

"Всеки ден децата са на реката, хващат риба и я пускат и станаха много добри с времето. През септември организираме състезание за юноши, дай Боже един ден да направим и световно първенство", сподели надеждите си Пейков и напомни, че Девин е една от най-добрите дестинации, което е оценено от Световната федерация по риболовни спортове.

"Въпреки, че още няма категорично становище от институциите, фирмата, която замърси дари сума на риболовното сдружение, с която днес правим първо зарибяване и ще направим още две преди детското състезание през септември. Заводът помогна нещата да се случат бързо, защото ваканцията им скоро свършва, а децата по цял ден са на реката", обобщи председателят на местния клуб по спортен риболов Христо Пейков пред колегата Диана Бикова.