Спасителният отряд от Девинска река продължава с мисията си. А тя, мисията по възстановяване на екосистемата след екокатастрофата в градската част на реката, е възможна най-вече заради уникалния хъс и воля на тези деца за пример.

За втори път момчета, които "Фокус" показа и вече имат своеобразен фенклуб от наши читатели в цялата страна, отидоха на реката, за да пуснат риба. На снимките е и Валери Мишев – ученик в девети клас на гимназия "Христо Ботев" в Девин. Същото момче, което беше заснето на един от кадрите вечерта след отравянето на всичката жива риба от "Девин" ЕАД и в продължение на часове събираше умряла пъстърва. Валери състезава се с мъжете в националния шампионат по спинингов риболов на пъстърва. На 4-и август вечерта той и останалите от "дрийм тима", отговорно прибраха от реката десетки килограми мъртва риба.

Всички момчета са ученици в едно и също училище и през ваканцията всеки ден са на реката в обособената зона за спортен риболов в режим "Хвани и пусни". Участват и в републиканските състезания за улов на пъстърва с изкуствени примамки за мъже, като въпреки възрастта си, се представят завидно добре.  

Второто зарибяване бе финансирано от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България", а пъстървата донесоха от рибарника на язовир Тошков чарк, който се стопанисва от НЛРС. На него присъстваха главният инспектор в отдел "Рибарство и контрол"– Смолян Петко Джуков и Найден Байрактаров – главен специалист към ИАРА  – Смолян.

Кадрите са ни предоставени с любезното съдействие на председателя на местния клуб по спортен риболов Христо Пейков, който анонсира и предстоящо състезание. То ще е по спинигов риболов на пъстърва с изкуствени примамки за деца и юноши. Планирано е да се проведе в два дни в началото на септември, като следващата седмица започва и записването.