Владимир Пейков, специалист "лов" в Ловно-рибарско дружество – гр. Девин е един от първите, пристигнали на мястото на екокатастрофата в Девинска река.

"Обадиха ми се, че е станало някакво произшествие и има измряла риба, отзовах се веднага", разказа Пейков пред репортер на "Фокус".

"С колегите отидохме на място и тръгнахме срещу течението на реката, за да видим откъде е проблемът. Накрая стигнахме до извода, че проблемът идва от завода за бутилиране, от Девинска вода. След известно време пристигнаха и представители на РИОСВ, които констатираха същото", свидетелства той.

"Децата риболовци събираха мъртвата риба от реката, местните риболовци помагаха. Това, което го събрахме като количество, го хвърлихме в ямата за отпадъци. Но не е събрана още цялата риба, има още", категоричен е Владимир Пейков.

Изминаха три дни, откакто деца събираха цяла вечер отровената мъртва риба от реката, а срещу замърсителя - завод за бутилиране на минерална вода, вече е образувано досъдебно производство по случая.

Пред "Фокус" мениджърът завод в "Девин" ЕАД Иван Станев определи случилото се като "авария и абсолютен инцидент".