Кметът на община Девин, Здравко Иванов проведе среща с представители на "Девин“ ЕАД заради замърсяването на реката и измирането на голямо количество риба. За "Фокус“ кметът заяви, че от фирмата са признали за съществуването на производствен проблем и че ще поемат отговорността за замърсяването.

От "Девин“ ЕАД ще дарят средства и от утре ще започне поетапно зарибяване на река Девинска. "Искат да помогнат за възстановяването на популацията на рибата. От утре ще започне поетапното зарибяване на реката, то ще стане на няколко пъти и с риба, която е подходящо да бъде пусната в този момент и сезон. Административните органи ще извършат техните административни процедури, най-вероятно ще съставят и актове и може би ще има и наказателни постановления в тази насока, поясни Иванов.

"Измрялата риба вече от няколко дни се изчиства от реката от доброволци, от състезателите по спортен риболов, от децата, които са рибари по реката. По-голямата част е изчистена. Има и по-труднодостъпни места, в които се откриват единични риби, но почистването на речното корито от умрялата риба ще продължи. В момента количеството е голямо и още не е описано. По-малката риба, която се е възпроизвела естествено в реката, няма как да се опише. Популацията няма да може да се възстанови бързо. С предвиденото зарибяване ще се възстанови популацията на по-големите риби и есента чрез Националното Ловно-рибарско сдружение ще зарибим и с по-малки рибки 8-10 грамови рибки“, обясни кметът на Девин.

Той уточни, че най-силно засегнатият участък е около 1,5 км. От мястото, където са открити първите мъртви риби до градската част до моста, който е в посока сградата на общината.

"Мъртвата риба ще бъде унищожена. Не следва да се консумира от съображения за сигурност за здравето на хората“, каза още Здравко Иванов.

Нели ГЕРГЬОВСКА