За пореден път взетите проби от водите на река Девинска доказват, че всички показатели са в норма и няма никакви притеснения относно нейното качество, информира кметът на Община Девин Здравко Иванов, предаде кореспондент на "Фокус".

"Готови са поредните резултати от взетите проби от река Девинска, обработени от лицензирана лаборатория. Няма отклонение при нито един показател. Водата е с много добро качество", коментира Иванов.

След инцидента със замърсяването на реката са взети няколко пъти проби и анализите показват отлично качество на водата, след което се преминава и към зарибяване с близо половин тон балканска пъстърва. Последните резултати са получени днес.

Освен това, от "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян информират, че инцидента с изпуснатата отпадъчна вода от "Девин" ЕАД в реката, няма нищо общо с питейната вода доставяна във водопроводната мрежа на гр. Девин.

Водата за питейно-битови нужди се дезинфекцира ежедневно и е годна за ползване по предназначение, категорични са от ВиК-Смолян. По този начин от дружеството опровергават категорично появилите се недобронамерени публикации в социалните мрежи, които поставят под съмнение качеството на питейната вода в града.

Припомняме ви, че в тази връзка, ръководството на Община Девин сигнализира Районна прокуратура.