Забелязвали сме и друг път замърсяване на река Девинска, но не и мъртва риба. Това коментира главен инспектор Петко Джуков от ИАРА - Смолян във връзка със замърсяването на река Девинска, предаде репортер на "Фокус".

"Причината за днешното зарибяване е отравянето на рибата, което се случи на 4 август. Получих сигнал от риболовец, който прибирайки се покрай реката, забелязва пяна и множество мъртви риби. Аз подадох сигнал на спешния телефон 112 до РИОСВ - Смолян за предприемане на действия. Около 17.30 бяхме тук на реката и установихме, че има стотици мъртви риби", съобщи той.

"Не сме имали подобен случай в близките няколко години на отравяне на река Девинска. Забелязваме ли сме запенване, но не и мъртва риба. Имало е и други пъти замърсяване на реката", изтъкна Джуков.

"Нормално е да се притесним. Участъкът, който обходихме и забелязахме мъртви риби, е с 3 км дължина. Цялата река беше побеляла от мъртва риба. Съответно с помощта на риболовци от Риболовен клуб - Девин успяхме да съберем малка част от рибата, която е описана в наш протокол. Установихме 393 мъртви малоразмерни балкански пъстърви. Също така 192 черни малки бряни. 60 кг събрахме мъртва риба с размери над 23 см. Също така и около 7 кг мъртва мряна. Третият вид риба, който обитава реката, лещанка, тя е много дребна, също беше тотално измряла. По време на обхода имаше остатъчна пяна - сиво-белезникава", обясни инспекторът.

По думите му РИОСВ са взели проби, но резултатите още не са известни.

"Рибите, които събрахме, са близо хиляда, но това е много малка част, защото участъкът след Община Девин понеже е по-недостъпен не успяхме да съберем там мъртви риби. Ще се опитаме да ги извадим и тях. На входа на язовир "Цанков камък" проверихме и не установихме мъртви риби", добави Джуков.

Той уточни, че днешното зарибяване е по инициатива по "Девин" ЕОД. "Те искат да възстановят щетата максимално бързо, защото така е редно. Доколкото знам в момента тече досъдебно производство, така че другите институции, които могат да вземат отношение и да съставят актове за установените нарушения. Не можем да вземем отношение до приключване на досъдебното производство".

Инспекторът заяви, че отровата е минала много бързо за броени часове и не се отложила по дъното.

"Фокус" уточнява, че според наредба от Закона за рибарството и аквакултурите на база на отчетеното количество мъртва риба и щети, институциите ще присъдят определено обезщетение от причинителя на замърсяването.