Дейността на самоопределящата се като "неправителствен център за изследване на признаци на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира, човечеството и международното право“ организация "Миротворец“ попадна в центъра на общественото внимание в България през последните месеци, когато стана ясно, че журналистът Диляна Гайтанджиева е поредната попаднала в своеобразния "черен списък“ с "врагове на Украйна“. По-рано там бяха включени имената и на други граждани на България, включително доц. Валентин Вацев, проф. Иво Христов и депутатът от БСП Кристиан Вигенин. В списъка са и Румен Петков, Ваня Добрева, Волен Сидеров, Елена Йончева и Велислава Дърева.

Българските "врагове на Украйна“

В официална позиция до Съюза на българските журналисти отпреди няколко дни Гайтанджиева призова "въпросът за съществуването на сайт, който разгласява лични данни, нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора - и то в страна, окуражавана за членство в ЕС, да бъде поставен пред европейските институции“.

Кристиан Вигенин, който също фигурира в списъка, увери, че не се притеснява за живота си. Той обаче също очаква реакция на българските институции. В тази връзка лидерът на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще бъде подаден сигнал до ДАНС и очаква позиция на държавата относно публикуваните имена на българи в сайта "Миротворец“.

На реакция от МВнР се надява и съпредседателят на "Демократична България“ Христо Иванов, който увери, че на ведомството е възложено "да намери подходящ начин да провери дали има реална заплаха...,  за да няма съмнение, че български граждани, които са журналисти, може бъдат подложени на заплахи за мненията, които изразяват“.

"Възложил съм на Външната комисия да провери кой стои зад сайтовете "Миротворец". Недопустимо е там да влизат журналисти, българи и заместник-председател. Очакваме службите да ни отговорят", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Позицията на посолството на Украйна

Дейността на обществената организация "Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава, стана ясно от официална позиция на украинското посолство в София, разпространено в сряда вечерта на официалната интернет страница на мисията в социалната мрежа Facebook.

"Уебсайтът "Миротворец“  е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред. Информационното му попълване се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели“, обясниха от украинската дипломатическа мисия.

Текстът продължава с уточнението, че "основателите на Центъра "Миротворец" уверяват, че извършват своята дейност в съответствие с действащото законодателство на Украйна и действащото международно право... Отделно подчертаваме, че дейността на обществената организация "Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава“.

От посолството все пак допълват, че през последните години Руската федерация, "като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра "Миротворец“, по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ“.

За дейността на "Миротворец“

Макар официално да носи името "Изследователски център за признаци на престъпления против националната сигурност, мира, човешката сигурност и международни правов ред на Украйна“, за мнозина е "цифрово Гестапо" с необикновена база данни, в които се въвежда информация за лица, които Украйна третира като врагове на страната.

"Миротворец“ е създаден през 2014 година по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко. По-късно той става заместник-министър и остава на този пост до 2021 година.

До май 2016 година "Миротворец" посочва като свои партньори украинското МВР, Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и други официални силови структури на Киев. Включването в списъка на множество журналисти от водещи световни медии като AFP, Reuters, BBC, Al Jazeera среща остра международна реакция и сайтът е спрян по настояване на органа за правата на човека към Върховната рада на Украйна. Скоро след това обаче "Миротворец“ възобновява работата си, но вече без да сочи като свои партньори МВР или СБУ.

Проверка в световната база данни за домейни WHOIS показва, че сайтът не разкрива кой е собственикът му къде се хоства. Като адреси за контакт на страницата са посочени Ленгли, Вирджиния, където се намира и централата на ЦРУ, и Варшава, Полша. Достъпът става чрез потребителско име, парола и код – но е за украински и за чуждестранни служби.

Печалната си известност сайтът придоби, след като редица включени в публикувания от него списък лица бяха убити, а до снимките им бе поставена "човка“ с надпис "ликвидиран“. Не липса и ужасяващ снимков материал, приложен като "доказателство“. Разделът на сайта със списъка на ликвидираните хора носи името "Чистилище".

Първите "паднали“ от списъка на "Миротворец“ бяха журналистът Олес Бузина и опозиционен политик Олег Калашников. През 2015 година и двамата бяха убити при атентати. Сред последните са дъщерята на "идеогола на Кремъл“ Александър Дугин – Дария, която бе убита миналото лято край Москва, и руския военен блогър Владлен Татарски, загубил живота си при взрив в заведение в Санкт Петербург.

Струва си да се отбележи, че Върховният комисар на ООН за правата на човека призова Украйна да разследва сайта, но "Миротворец“ продължава дейността си, въпреки многократните искания от страна на международната организация, страните от Г-7, Европейския съюз и правозащитни организации той да бъде спрян. Руските власти също оправят подобни призиви от години.