"Такива сайтове има много. Той не е официален сайт, не се поддържа от украинските власти. Там няма никакви преки заплахи към хората, които са включени в списъците“. Така военният министър Тодор Тагарев коментира списък с имена, сред които и на българи, в украинския сайт "Миротворец“, посочени като "врагове на Украйна“ пред bTV.

В списъка е зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП, депутатът от БСП Борислав Гуцанов, бившият лидер на БСП и президент Георги Първанов, на журналисти, учени и актьори. Заради списъка през юли в парламента бяха изслушани директорите на спецслужбите. Президентът Румен Радев вчера упрекна правителството, че не реагира на този списък.

"Реакцията към тези хора у нас е много по-силна, защото са по-добре познати тук. Като правило това са хора, които манипулират непрекъснато общественото мнение в проруски интерес. (…) Случаят се раздухва целенасочено, за си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес“, коментира още военният министър.