Миенето на зъбите без достатъчно количестево вода и непосредствено след консумация на кисели храни и напитки (зеленчуци, плодове и портокалов сок) може да доведе до пожълтяване на емайла, предупреждава зъболекар пред британския вестник Daily Mail.

Без да се добави достатъчно вода към повърхността на четката за зъби и в устната кухина, консистенцията на пастата остава твърде гъста. В резултат на това почистващите свойства на продукта не се разкриват напълно и процедурата за грижа за зъбите не се извършва ефективно. Освен това водата омекотява косъмчетата на четката за зъби, предотвратявайки нараняване на венците.

Друга често срещана грешка е миенето на зъбите веднага след консумация на кисели храни и напитки. Те включват сокове, някои зеленчуци (като домати), сода и цитрусови плодове. Стоматологът обяснява, че киселинните храни могат да омекотят емайла, външната защитна обвивка на зъба. Агресивното действие на пастата и механичното почистване с четка допълнително го уврежда, причинявайки появата на микропукнатини и оголване на жълтия слой дентин под него.