Украинският екипаж на високотехнологична германска артилерийска система може за няколко секунди да изстреля три снаряда, които едновременно да поразят едно и също място на разстояние над 40 километра. Ако това голямо оръдие е изправно.

Гаубицата Panzerhaubitze е само малка част от арсенала, който в момента преминава изпитания в Украйна, превърнала се в най-голямото изложение за оръжие в света, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Производителите на оръжия, използвани в Украйна, вече са получили нови поръчки и са рестартирали производствените линии. Мащабното разполагане на скъпо оборудване на стойност милиарди долари в голям сухопътен конфликт също така даде на производителите и военните уникална възможност да анализират бойните му характеристики и да получат представа за нюансите на работата му.

Германската Panzerhaubitze се счита за съвременна от чисто техническа гледна точка, но конфликтът показа колко важна е способността за ремонт директно на бойното поле. По-простата гаубица M777 се оказва по-надеждна, макар и по-уязвима за атака.

Дебатът относно характеристиките на тези две гаубици и много други оръжия до голяма степен ще оформи портфейлите за военни доставки за много години напред. Присъстващите на голямо оръжейно изложение в Лондон по-рано този месец казаха, че често са били питани как се представя тяхното оборудване в Украйна.

Съединените щати и европейските страни изпратиха оборудване на стойност милиарди долари от собствените си военни резерви в Украйна и сега започват да купуват ново оборудване на фона на огромно увеличение на военните разходи. Глобалните военни разходи са нараснали за осма поредна година през 2022 г. до рекордните 2,24 трилиона долара, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Украйна активно използва артилерийски оръдия, безпилотни летателни апарати, както и системи за противоракетна отбрана и залпов огън. Според оръжейници продуктите на компании като BAE Systems, Rheinmetall, Lockheed Martin и RTX (преди Raytheon Technologies) вече са в активно търсене или представляват интерес за потенциални купувачи.

"Хората гледат към Украйна, за да разберат какво работи и какво не“, казва Том Арсено, главен изпълнителен директор на BAE Systems Americas.

Британският отбранителен гигант обяви, че преговаря с Киев за производството на артилерийски оръдия L199 в Украйна, които са доказали своята ефективност, а поръчките за снаряди, използвани от украинските въоръжени сили, също са се увеличили. Освен това компанията съобщи, че получава повече заявки за бойни машини CV90 и теглени гаубици M777, които са се доказали в бойни действия.

Но въпреки че някои страни са започнали нови покупки, за да заменят това, което е изпратено в Украйна, компаниите отбелязват, че това е бавен процес и няма да е възможно да се изпълнят поръчките веднага.

Според началника на щаба на британската армия генерал Патрик Сандърс боевете в Украйна вече са се отразили на политиката за доставки на страната му. С най-големия военен бюджет в Европа, доставките на Великобритания са повлияни от други скорошни конфликти, включително Сирия.

"Като цяло търсите редовни модели“, казва той.

Според Сандърс един от уроците от Украйна е колко е важно да можем да ремонтираме оборудване директно на бойното поле.

Това важи особено за гаубиците: тези мобилни дългоцевни оръдия се използват в Украйна най-широко от всички западни оръжия.

Един украински артилерийски екипаж, действащ близо до Бахмут на изток, похвали точността и скорострелността на Panzerhaubitze. Неговата дебела, висококачествена стомана осигурява защита, невиждана при другите гаубици, казват те. Според тях едно оръдие наскоро е оцелялослед едночасова бомбардировка, като се е разминало само с драскотини от осколки.

Производителите на Panzerhaubitze, Rheinmetall и германското подразделение на KNDS, вече са получили поръчка от Берлин за подмяна на оръжията, доставени в Украйна, а самият Киев е изразил интерес към по-нататъшни покупки.

Въпреки това редовното използване на Panzerhaubitze води до повреди, твърдят украински артилеристи. Една от гаубиците край Бахмут се е запалила и е трябвало да бъде транспортирана обратно в Германия, а на друга е отказала електрониката за автоматично зареждане. Сега снарядите трябва да се зареждат ръчно.

Производителите на оръжия обвиняват за проблемите комбинацията от твърде висока скорост на стрелба и липса на поддръжка. "Ако се погрижат за електрониката, всичко ще работи“,отбелязва изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер.

Някои военни анализатори казват, че друг урок е, че не е отделено достатъчно време за обучение на украинските военни в бързината, за да ги върне обратно в битката. Украинските артилеристи са завършили само петседмичен курс на обучение на Panzerhaubitze. За сравнение германците обикновено учат четири месеца.

Други западни гаубици също срещнаха проблеми с честите стрелби. Член на екипажа на полската гаубица AHS Krab заяви, че едно от оръдията е било използвано толкова интензивно, че дулото му се е откъснало. Представител на производителя, Huta Stalowa Wola, не отговори на искане за коментар.

Според Папергер този конфликт показва колко бързо се износват цевите. Поради това Rheinmetall е утроила производството на цеви за бойни бронирани машини.

Според началника на Главното управление на ракетните войски, артилерията и безпилотните системи на въоръжените сили на Украйна полковник Сергей Баранов, средно по-малко от 70% от чуждестранните гаубици са на въоръжение във всеки един момент.

Баранов отбеляза, че гаубиците M777 (предимно британско производство) са се оказали по-надеждни: 85% от тях са в експлоатация, тъй като са по-лесни за ремонт и резервните части са по-достъпни.

Съединените щати наскоро успешно обучиха украинци да работят с 3D принтери с размер на камион, които могат да произвеждат резервни части за всичко - от самолетоносачи до артилерия, разкри ръководителят на Пентагона по придобиването Бил Лаплант пред репортери през септември.

Артилеристите отбелязват също, че M777 е по-лесна за научаване и много точна, а поради леките титанови части те са по-лесни за разполагане в калта.

Въпреки това, поради необходимостта да бъде теглена от трактор, M777 е по-бавна - и следователно по-уязвима на ответен огън. В допълнение, олекотените части също правят големото оръдие по-уязвимо за шрапнели, казват операторите.

Производителите на оръжия обвиняват за проблемите комбинацията от твърде висока скорост на стрелба и липса на поддръжка. "Ако се погрижат за електрониката, всичко ще работи“, каза изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер.

Някои военни анализатори казват, че друг урок е, че не е отделено достатъчно време за обучение на украинските военни в бързината, за да ги върне обратно в битката. Украинските артилеристи са завършили само петседмичен курс на обучение на Panzerhaubitze. За сравнение германците обикновено учат четири месеца.

Други западни гаубици също срещнаха проблеми с честите стрелби. Член на екипажа на полската гаубица AHS Krab каза, че едно от оръдията е било използвано толкова интензивно, че дулото му се е откъснало. Представител на производителя, Huta Stalowa Wola, не отговори на искане за коментар.

Според Папергер този конфликт показва колко бързо се износват варелите. Поради това Rheinmetall утрои производството на цеви за бойни бронирани машини.

Според началника на Главното управление на ракетните войски, артилерията и безпилотните системи на въоръжените сили на Украйна полковник Сергей Баранов, средно по-малко от 70% от чуждестранните гаубици са на въоръжение във всеки един момент.

Баранов отбеляза, че гаубиците M777 (предимно британско производство) са се оказали по-надеждни: 85% от тях са в експлоатация, тъй като са по-лесни за ремонт и резервните части са по-достъпни.

Съединените щати наскоро успешно обучиха украинци да работят с 3D принтери с размер на камион, които могат да произвеждат резервни части за всичко - от самолетоносачи до артилерия, каза шефът на Пентагона по придобиването Бил Лаплант пред репортери през септември.

Артилеристите отбелязват също, че M777 е по-лесен за научаване и много точен, а поради леките титанови части те са по-лесни за хвърляне в калта.

Въпреки това, поради необходимостта да бъде теглен от трактор, M777 е по-бавен - и следователно по-уязвим на ответен огън. В допълнение, олекотените части също правят големия пистолет по-уязвим на шрапнели, казват операторите.

Производителят на M777 BAE Systems обяви, че планира да възобнови производството след повишени запитвания, но само ако интересът се превърне в поръчки.

Украйна тества западна технология при по-тежки условия, отколкото е използвана досега.

Така бойните машини CV90 участваха в битките в Афганистан и Либерия, но "в Украйна виждаме коренно различни условия“, отбеляза Дан Линдел, директор на бойните машини в шведското подразделение на BAE Systems.

Линдел казва, че компанията все повече се интересува от тази технология, като се има предвид нейната ефективност в Украйна. Стокхолм и Киев вече подписаха споразумение, благодарение на което производството на CV90 може да започне директно в Украйна.

Освен това мобилната ракетна система за залпов огън HIMARS и британските ракети с голям обсег Storm Shadow получиха висока оценка в Украйна, включително похвала от президента Володимир Зеленски.

Именно ракетните установки, включително американските HIMARS и M270S, впечатлиха най-много ръководителя на британския щаб Сандърс в Украйна - той отбеляза тяхната точност, концентрация на огнева мощ и обсег.

Някои производители на тези оръжия получиха нови поръчки и увеличиха производството. След избухването на военните действия американската армия е възложила на Lockheed Martin 630 милиона долара договори за производство на HIMARS за собствена и съюзническа употреба.

Междувременно RTX планира да увеличи производството на системата за противоракетна отбрана Patriot до 12 единици годишно и да достави още пет на Украйна до края на следващата година. Системата получи нов "фърмуер“, който ви позволява да неутрализирате хиперзвукови ракети.

"Успешното обслужване позволява на производителите да се етикетират като "тествани в битка“, което помага на продажбите“, заключи бившият офицер от британската армия Никълъс Дръмънд, сега ръководител на военната консултантска фирма AURA Consulting.