Лидерите на Русия и Армения Владимир Путин и Никол Пашинян се договориха за изтеглянето на руските военни и граничари от някои региони на Армения, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков пред РИА Новости.

"Наистина, поради факта, че условията се промениха <...> Пашинян и Путин се съгласиха по този въпрос“, заяви той.

Армения е единствената страна, в която има руски граничари, освен Русия. Граничният отдел на ФСБ в републиката, съвместно с арменските си колеги, изпълнява служба по охрана на границите с Турция и Иран в съответствие със споразумението от 30 септември 1992 г. Отделът включва четири отряда - в Гюмри, Армавир, Арташат и Мегри, както и отделен контролно-пропускателен пункт на летище Звартноц.

През 2021 г. в рамките на двустранното сътрудничество на границата с Азербайджан в района на Тавуш се появиха руски гранични постове. През март Пашинян обяви, че Ереван е готов да започне делимитация на границата с Азербайджан от този участък.

Специални комисии на двете страни се договориха за подравняването на граничната линия между селата Баганис (Армения) - Баганис Айрим (Азербайджан), Воскепар (Армения) - Ашаги Аскипара (Азербайджан), Киранц (Армения) - Хейримли (Азербайджан) и Беркабер (Армения) - Къзъл Хаджили (Азербайджан), за да се приведе в съответствие с това, което съществуваше между съветските републики към момента на разпадането на СССР. Така Ереван се съгласи да прехвърли четири села под юрисдикцията на Азербайджан.

В края на април арменският премиер заяви, че руските граничари ще бъдат изтеглени от района на Тавуш. Според него е настъпила съществена промяна в ситуацията и сега Армения и Азербайджан ще могат самостоятелно да охраняват границата. Преди това Пашинян заяви, че руските граничари ще трябва да напуснат и Звартноц, а от 1 август там ще остане само арменската гранична служба.

Според първия заместник-председател на комисията по отбрана на Съвета на федерацията на Русия Виктор Бондарев руските военни на територията на Армения гарантират сигурността в региона и изтеглянето им ще доведе до ескалация на напрежението.