През първото тримесечие на 2024 г. Съединените американски щати изпревариха Китай като основен търговски партньор на Германия,съобщава Reuters, позовавайки се на информация от германската статистическа служба.

Според данните търговията между Съединените щати и Германия (комбиниран износ и внос) от януари до март възлиза на 63 милиарда евро, докато сборът на КНР е малко под 60 милиарда евро.

Миналата година, за осма поредна година, Китай остана основният търговски партньор на Германия с обем от 253 милиарда евро, въпреки че Китай беше само с няколкостотин милиона пред САЩ по този показател.

В сравнение със същия период на 2023 г. германският внос на стоки от Китай е намалял с приблизително 12%. Износът на стоки за Китай е намалял с малко над 1%. Днес САЩ представляват около 10% от германския износ, докато делът на Китай е паднал до по-малко от 6%.

"Германският износ за САЩ сега се е увеличил още повече благодарение на силната икономика там, докато износът за Китай и вносът от Китай са намалели“, поясни икономистът на Commerzbank Винсент Стамер.