Русия се приближава към Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би трябвало да бъде, пише Washington Post в сататия озаглавена "Защо руските войски внезапно успяха да настъпят към Харков".

Във войната винаги трябва да очаквате неочакваното. Украинските сили се подготвят за пролетна или лятна руска офанзива, насочена към района на Донбас в Източна Украйна, която да последва успеха на Русия през февруари, когато превзе град Авдеевка. Това нападение може и да се случи, но междувременно руските войски предприеха неочаквано трансгранично нападение в Харковска област в североизточната част на страната.

Само за няколко дни около пет руски батальона успяха да навлязат на близо 8 км навътре в Украйна, превземайки редица села и карайки украинските защитници да се олюляват в това може би най-бързо руско настъпление от началото на войната през февруари 2022 г. Генерал-лейтенант Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, описа ситуацията пред New York Times в понеделник като "на ръба" и движеща се "към критична".

Ако руснаците продължат настъплението си, те отново ще могат да стигнат до Харков с артилерия. Белезите от руските артилерийски удари по Харков през 2022 г. все още личат в покрайнините на милионния град. Изданието отбелязва, че би било ужасно, ако тези руски атаки се повторят.

"Най-лошият сценарий би бил падането на Харков. Това все още е малко вероятно, но за да спаси града, Украйна трябва да изтегли войските си от Донбас, за да бъде по-лесно за руснаците да напредват в този регион", се посочва в публикацията на WP.

Успехът на Русия може да се обясни с комбинация от руска военна мощ и груби грешки на Украйна и САЩ. Руските войски подобриха бойните си качества от първите дни на войната и се адаптираха към условията на бойното поле. Най-важното е, че те използваха тежки планиращи бомби, за да пробият украинските линии.

Междувременно въоръжените сили на Украйна бяха сериозно засегнати от дългото забавяне на помощта от САЩ. Русия имаше превъзходство в артилерийски боеприпаси 10 към 1. Освен това Украйна беше на изчерпване на боеприпасите за ПВО. През последните шест месеца Украйна е прихванала около 46 % от руските ракети, в сравнение със 73% през предходните шест месеца.

Миналия месец процентът на прихващане на ракети спадна до 30 %. Неуспехът на Украйна да осигури адекватна противовъздушна отбрана за войските на фронтовата линия означава, че Русия успя да използва въздушна мощ в голяма степен за първи път.

Американските боеприпаси и оръжия най-накрая пристигат в Украйна, но ще са необходими месеци, за да се снабдят адекватно всички украински сили. Това създава прозорец на уязвимост, който руснаците използват.

Руснаците също могат да се възползват от ограниченията на САЩ върху използването на каквито и да е американски оръжия, за да атакуват законни военни цели на руска земя. Институтът за изучаване на войната (ISW) пише, че тези ограничения са допринесли за напредъка на Русия. Великобритания премахна подобно ограничение за използване на оръжията си, но ограниченията на САЩ остават в сила.

"Ситуацията е много по-страшна"

В Украйна отдавна има недостиг на персонал, но едва миналия месец парламентът най-накрая прие нов закон за мобилизацията. В момента Украйна планира да създаде 10 допълнителни бригади, но оборудването, обучението и въоръжаването ще отнеме месеци - това е време, с което Украйна не разполага.

Украйна също е бавна в укрепването на своите граници и фронтова линия. Миналогодишната украинска контраофанзива спря, защото руските минни полета, окопи и барикади се оказаха непревземаеми. Липсата на подходящи украински укрепления сега позволява на Русия да напредва.

"Нямаше първа отбранителна линия. Руснаците... просто влязоха, без никакви минни полета", е заяви един украински офицер пред репортери.

През март украинският президент Володимир Зеленски най-накрая обяви инициатива за изграждане на почти 2000 км укрепления на три отбранителни линии. Тези линии в момента са в процес на изграждане, но трябваше да бъдат инсталирани преди много месеци.

"Това забавяне отразява неспособността на Зеленски да направи повече, за да мобилизира украинското общество за война. В Киев и в Западна Украйна строителството на елитни жилищни сгради продължава, въпреки че страната води война за оцеляване. Всички налични строители и цялото им оборудване отдавна трябваше да се насочи към изграждането на укрепления", посочват от WP.

Добрата новина е, че Украйна все още има време да се възстанови от тези неуспехи. Изграждането на нови укрепления и мобилизирането на повече украински войници, съчетани с масивния приток на американски оръжия и боеприпаси, трябва да спрат руското настъпление и да стабилизират бойните линии.

"Би било много полезно, ако президентът на САЩ Джо Байдън отмени ограниченията върху използването на американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия. Но ситуацията е много по-тежка, отколкото би трябвало да бъде, отчасти поради предполагаеми грешки от страна на Киев и Вашингтон", пише в заключение изданието.