Френският президент Еманюел Макрон заяви по време на съвместна конференция с германския канцлер Олаф Шолц, че предаването на Украйна на оръжия с голям обсег, способни да поразяват военни цели на руска територия, не е ескалация на конфликта, предава УНИАН. Макрон също се обяви в подкрепа на разрешаването на Украйна да нанася удари по военни цели на руска територия, откъдето се атакуват украински градове.

"Очевидно първият въпрос, както канцлерът току-що ни напомни, е Украйна и сигурността на нашата Европа и нашите страни. Германия и Франция споделят тази позиция от самото начало, ръка за ръка, и нашата подкрепа за Украйна ще продължи толкова дълго и толкова интензивно, колкото е необходимо. Заедно засилихме подкрепата си през последните няколко месеца и също така създадохме нови многостранни и двустранни канали за прилагане в областите на усилия, които идентифицирахме на конференцията в Париж на 26 февруари. Също така сме в процес на добавяне и увеличаване на нашата поддръжка. През следващите няколко дни ще имам възможността и ние обсъдихме това с канцлера, да се върна към темата за допълнителни възможности и продължаване на нашата помощ за Украйна“, заяви Макрон.

Той отбеляза, че има ясна рамка за действие, която е да "подкрепим Украйна и да направим всичко необходимо, докато е необходимо“.

"Вече съм говорил за това няколко пъти и ще имам възможността, когато президентът Зеленски дойде във Франция в деня на десанта в Нормандия следващата седмица, да го приема и и по това време ще бъдем много конкретни относно това, което ще правим. Но няма да коментирам несъгласувани послания“, добави френският президент.

Макрон припомни, че многократно е говорил за мир, защото смята, че "това е нашата цел“.

"Украйна, заедно с Швейцария, пое инициативата да организира конференция, която самата тя нарече мирна , защото днес във всички наши страни има фалшиви пацифисти, освен това, ако следвате гласа на руския президент, той също казва "Аз съм за мир“. И въпреки това завзеха територия със сила. Това не е мир. Това не е нашето виждане за света. Казвал съм го преди и ще го кажа отново: мирът може да бъде само траен, а това означава зачитане на международното право“, обясни той.

Френският лидер добави, че също така не смята, че някой вярва, че мирът може да бъде постигнат само със силата на оръжието.

"Затова имаме прост принцип, който е, че сме за преговори, но при условие, че решението за тях е взето от двете страни, по-специално от украинците, и че те се провеждат при условия, които са желателни и добри за тях, че не им се налагат. Това е обратното на капитулация“, заключи Макрон.