Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Португалия, съобщава RTP. Отбелязва се, че в Порто лидерите на двете страни планират да подпишат двустранно споразумение за сигурност.

Самолетът на украинския президент е пристигнал в 14:45 местно време. От съображения за безопасност по маршрута е бил съпроводен от хеликоптери. По време на срещата бяха изпълнени химните на Украйна и Португалия.

Зеленски беше посрещнат  от португалския президент Марсело Ребелу де Соуса, министър-председателя Луис Монтенегро, външния министър Пауло Рангел, началника на Генералния щаб на въоръжените сили на страната и началника на щаба на ВВС.

Преди ден президентът на Украйна Владимир Зеленски и министър-председателят на Белгия Александър де Кро подписаха в Брюксел двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа. Белгия стана 11-ата страна, подписала подобни споразумения с Украйна.

Преди това Украйна подписа двустранни споразумения с Великобритания, Германия, Франция, Дания, Канада, Италия, Нидерландия, Финландия, Латвия и Испания. Общо 32 държави вече са се присъединили към декларацията.