Русия държи около половин милион войници в Украйна и близо до нейните граници и възнамерява да разположи още 200-300 хиляди, заяви министерът на отбраната на страната Рустем Умеров в интервю за Reuters.

Според Умеров руските въоръжени сили сега прехвърлят повече жива сила и техника на фронта. Твърди се, че Киев е успял да стабилизира новия фронт в североизточния Харковски регион, където руската армия започна офанзива този месец, но Москва се готви за нещо ново. Министърът заяви, че Руската федерация има около 500 хиляди военнослужещи в Украйна и близо до нейните граници и се готви да добави още 200-300 хиляди.

"Целта им е да отворят нов фронт на север, за да започнат да използват цялата си жива сила, огнева мощ срещу нас... Ние се съпротивляваме, но, разбира се, имаме нужда от повече оръжия, имаме нужда от повече огнева мощ, имаме нужда от ракети с голям обсег", подчерта той.

Умеров се оплака, че според него само половината от доставките, обещани от партньорите, са пристигнали навреме.

"Времето е от съществено значение и за да отблъснем атаките, имаме нужда [доставките] да пристигнат навреме“, отбеляза министърът.

Основната военна цел на украинските въоръжени сили през следващите месеци, както заяви Умеров, ще бъде поддържането на отбранителните линии и потискането на руснаците, като същевременно увеличава военния потенциал на Украйна във въздуха, морето и на сушата.

Той очаква първите изтребители F-16 да бъдат доставени "надяваме се много, много скоро“. На въпрос колко точно самолета очаква да получи Киев, той отговори: "Имаме нужда от толкова, колкото можем да получим“.

"На този етап ние сме фокусирани върху обучението на нашия персонал... пилоти, фокусирани сме върху инфраструктурата, фокусирани сме върху привличането на оперативни екипи и екипи за поддръжка и работим върху модернизирането или привличането на повече платформи“, заяви украинският военен министър.

По думите му Киев също продължава да увеличава собственото си производство на оръжия и дронове, а също така разширява възможностите си в областта на радиоелектронната борба.