Парламентът на Грузия преодоля ветото на президента Саломе Зурабишвили върху закона за чуждестранните агенти, като заседанието беше излъчено на сайта на най-висшия законодателен орган на страната. "84 депутати са за, четирима са против“, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили.

За да се преодолее ветото, беше необходимо обикновено мнозинство от гласовете.

Уточнява се, че в парламента са проведени две гласувания. Първото беше против мотивираните забележки на президента, а второтобеше в полза на първоначалния вариант на закона за чуждестранните агенти.

Преди ден правната комисия на парламента подкрепи преодоляването на ветото. Срещата премина на фона на словесни престрелки и полемика между депутатите. Парламентарният секретар на президента Гиорги Мсхиладзе прочете пред депутатите документ с мотивирани коментари на Зурабишвили, според които законът трябва да бъде отменен още на следващия ден след влизането му в сила. Държавният глава не даде други коментари.

Закон за чуждестранните агенти в Грузия

На 14 май парламентът на Грузия прие на трето и окончателно четене законопроекта "За прозрачността на чуждестранното влияние“, внесен от управляващата партия "Грузинска мечта“. Става въпрос за регистрация на юридически лица с нестопанска цел и медии, чиито доходи - в частност над 20 процента - идват от чужбина. Освен това всички организации, "пропагандиращи интересите на чужди сили“, трябва да бъдат регистрирани в държавния регистър. В този случай ще трябва да се отрази получения доход и да се попълни декларация, в противен случай ще бъде наложена глоба от 25 хиляди лари (около 17 хиляди лева).

Грузинският парламент направи първи опит да приеме тази инициатива през март 2023 г., но тогава тя беше оттеглена след първо четене на фона на масови протести. В новата версия на документа вместо термина "агент на чуждо влияние“ се използва формулировката "организация, преследваща интересите на чужда сила“. Останалото съдържание остава същото.

Делата около законопроекта отново бяха придружени от протестни митинги; полицията разпръсна тези протести и задържа активисти. Западните страни отправиха заплахи към Тбилиси: според съобщения в медиите САЩ и Европейският съюз обмислят възможността за въвеждане на санкции срещу политици, работили по закона, а Европейската комисия може да не потвърди статута на Грузия като кандидат за членство в ЕС .