В Украйна времето за обучение на мобилизирания персонал се намалява от два месеца на един и половина. За това говори народният депутат Валентин Наливайченко, цитиран от УНИАН.

"Тези, които са мобилизирани, къде ги изпращат? В учебните центрове. Обикновено това би било два месеца. Сега, доколкото знам, вече са го намалили до 1,5 месеца“, заяви той.

Според него причината е големият наплив от хора и липсата на центрове за обучение.

В същото време на въпрос защо не могат да се изпращат новобранци в чужбина, народният депутат посочи, че в Европа никога не са обучавали новомобилизирани, тоест непрофесионални военни.

"В страните членки на НАТО професионалните военни винаги са били подбирани по професионални специалности (...) Например, за да обучиш персонал за поддръжка на F-16, не можеш да вземеш мобилизиран, това изисква образование, военно, човек с опит в украинската авиация, трябва да минеш детектор на лъжата, за да не изпратиш там руски агент. Това са малко по-различни области на обучение. Министерството на отбраната и Генералният щаб решават как да обучават мобилизираните в момента в учебните центрове в Украйна“, завърши Наливайченко.