Китайската Shanghai Lanjian Hongqing Technology Company, известна още като Hongqing Technology, е предоставила информация на Международния съюз по телекомуникации (ITU) за планове за създаване на съзвездие Honghu-3, в рамките на което ще бъдат разположени 10 000 сателита в ниска околоземна орбита, съобщава Interesting Engineering.

Документът, подаден от Hongqing Technology, уведомява ITU и държавите-членки на организацията за намерението си да създаде нова сателитна констелация и им дава време да оценят потенциалните проблеми и пречки пред съществуващите или планирани сателитни системи.

Към настоящия момент информацията за разполагането на сателитите е оскъдна. Що се отнася до самата Hongqing Technology, тя е основана през 2017 година. Компанията притежава 48% дял в базираната в Пекин Landspace, която е известна с разработването на ракета за многократна употреба, която трябва да стане конкурент на ракетите носители на SpaceX.

Припомня се, че компания на Илон Мъск, разработила системата Starlink, създаде най-голямото сателитно съзвездие в света, наброяващо около 6 000 сателита.

На теория Hongqing Technology може да настигне SpaceX, но си струва да се отбележи, че последната планира в бъдеще броят на изстреляните от нея сателити да достигне до внушителните 42 000.