Депутатите във Върховната рада на Украйна предложиха политическият режим на Руската федерация да бъде определен като "рашизъм“ (т.е. руски фашизъм) и да се осъдят неговите идеологически основи като мизантропия, предава РБК-Украйна, като се позовава на предложението, входирано под номер 9101.

Проекторезолюцията е озаглавена "За определяне на съществуващия в Руската федерация политически режим като рашизъм и осъждане на неговите идеологически основи и социални практики като тоталитарни и мизантропски“. Текстът на самото предложение не е публикуван на официалната интернет страница на украинския парламент, отбелязва медията.

Припомня се, че в едно от обръщенията си президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че "това, което Русия прави, не е просто нацизъм, а рашизъм, това ново понятие ще влезе в учебниците по история“.

По-рано на официалната интернет страница на президентската канцелария се появи петиция с предложение за официалното преименуване на "Русия“ на "Московия“. Зеленски вече отговори на инициативата.