Кралският монетен двор на Обединеното кралство пусна последната монета от 50 пенса с портрет на покойната кралица Елизабет II (1926-2022), съобщи британският вестник Daily Mail.

Това е възпоменателна монета с изображение на влака Хогуортс Експрес от колекцията, посветена на 25-годишнината от публикуването на книгата на Джоан Роулинг "Хари Потър и Философският камък“ (1997) – първата от поредицата. По-рано бе изсечена монета с портрети на кралицата и самия Хари. Останалите два броя от тази поредица ще включват образа на новия крал Чарлз III.

"Тази колекция ще служи като напомняне за вълнуващия преход от най-дългото царуване в британската история до първото появяване на монетите на Негово Величество [Чарлз III]“, каза Ребека Морган, директор по въпросите на колекционерите в монетния двор. Тя подчерта, че поради смяната на профилите тази поредица се радва на голям интерес сред нумизматите.

Всички монети от серията са проектирани от художника Джим Кей.

В началото на ноември Кралските пощи на Великобритания издадоха за последен път комплект коледни марки с портрет на Елизабет II. С течение на времето Bank of England и пощите ще заменят всички монети, банкноти и марки с лика на кралицата с други, с профила на Чарлз III. Процесът на подмяна може да отнеме поне две години.