В обширно интервю за Радио-телевизија Србије (РТС) държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич обеща, че "и като гражданин, и като президент“ ще се бори за това извършителите на масови убийства да получават максимални присъди.

"Докато съм президент, ще се боря те да получават максимални присъди, без да се намесвам пряко в нищо. Ако не го направя този път, ние ще сме си виновни, ако това се повтори след 15 или 20 години“, коментира Вучич.  

Той сподели, че е посетил училището, в което имаше стрелба. "Но дори нямах фотоапарат. Единствената снимка, която виждате, е направена с телефон. Разбира се, видях се с директора на училището, както и няколко други. Но посетих местопроизшествието на престъплението“, заяви Вучич.

На 3 май тийнейджър откри огън по свои връстници в училище в центъра на Белград. Девет души станаха жертви – осем ученика и един охранител. Ранени бяха шест деца и възпитател. Според съобщения в сръбските медии 13-годишният младеж е влязъл в учебното заведение с два пистолета и коктейли "Молотов“. По-късно Вучич заяви, че стрелецът ще бъде настанен в психиатрична болница, тъй като не може да носи наказателна отговорност поради възрастта си.

В нощта срещу 5 май в община Младеновац млад мъж, роден през 2002 г., откри огън от картечница, в резултат на което бяха убити 8 души, а 14 други бяха ранени. След дълго преследване стрелецът бе задържан.