Сърбите са предали повече от 3000 единици незаконни оръжия през първите два дни от оръжейната амнистия, обявена след двете масови стрелби, при които бяха убити 17 души. Това обяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич, без обаче да уточнява какво точно е то, предава Reuters.

Амнистията стартира в понеделник, след като 13-годишен младеж отне живота на осем ученици и охранител. Други шестима ученици и един учител бяха ранени.

В момента той е в ареста и е подложен на психологическа експертиза, но не може да носи наказателна отговорност заради възрастта си. Полицията съобщи, че той е признал за стрелбата.

Миналия четвъртък мъж, въоръжен с автомат и пистолет, уби осем и рани 14 души в две села в централната част на Сърбия. 21-годишен заподозрян остава в ареста.

При предишни оръжейни амнистии през последните две десетилетия хората предаваха забранени военни оръжия, ловни пушки, пистолети, а също и цеви, заключващи механизми и други части.

"Това е добра новина, защото рискът е много по-малък“, каза Вучич, говорейки по телевизията.

Съгласно условията на амнистията, хората са поканени да предадат незаконни оръжия, включително военни, законно притежавани оръжия, които вече не желаят, както и боеприпаси. Това може да се случи анонимно и без опасност от съдебно преследване.

Полицейските управления призоваха хората, които притежават експлозиви или боеприпаси, да не ги носят в полицейските участъци, а вместо това да изчакат обучен персонал за отстраняването и обезвреждането им.

По-рано Вучич обяви допълнителни проверки на регистрирани притежатели на оръжие и стрелбища, засилено полицейско присъствие в училищата и промени в наказателния кодекс, които предвиждат по-дълги срокове затвор за престъпления, свързани с оръжие.