Президентът на Сърбия Александър Вучич се обърна към сръбския народ и към медиите, Той заяви, че след трагедията в Младеновац ще бъдат взети спешни мерки, като една от тях е затягането на условията за притежаване на оръжие. Отправи и призив към медиите да публикуват само официална информация, предаде Tanjug.

На пресконференциятой изрази своите и на правителството съболезнования към семействата на жертвите в ОУ "Владислав Рибникар“ и в Младеновац и подчерта, че са обединени в болката и скръбта.

"Това е масово криминално посегателство, след нападението над нашите деца, а след това и върху всеки. Това е посегателство срещу нашата държава и всеки гражданин го усеща", заяви той.

Александър Вучич заяви днес, че се е обмисляло въвеждането на метални детектори на училищните врати в училищата в Сърбия, но според него те няма да помогнат.

"Обмислихме тази възможност. Но такава врата има в училището "Руджер Бошкович", така че не помогна. В "Рибникар“ дори пет врати не биха помогнали, защото детето уби този, който трябваше да вземе пистолета от него“, подчерта Вучич.

Той посочи, че обществото трябва да продължи да живее свободно и "да се противопоставя на злото".

Взето е решение за повишаване нивото на разузнавателната и контраразузнавателната защита

Президентът на Сърбия заяви по повод масовото убийство в Младеновац, при което бяха убити осем души, че е взето решение да се повиши нивото на разузнавателна и контраразузнавателна защита на цялата страна.

"Мисля, че най-важното нещо е да предотвратим разпространението на лъжи. И не само в социалните мрежи, но навсякъде. Сега трябва да прегледаме всичките 45 000 профила на хора, които харесват убиеца и чудовището“, заяви Вучич на извънредната пресконференция конференция.

Той посочи, че държавата ще започне да действа в съответствие с мерките, приети от правителството на Сърбия преди два дни. 

Ще имаме сили да победим това зло, ще победим като във всичко останало, Сърбия ще има силата да победи това зло, да се бори срещу чумата, както направиха други англичани и австралийци.

"Ако англичаните успяха след Хейсел да се справят с най-голямата си напаст, (феновете), австралийците с масовите убийци, ние, сърбите, също можем да го направим. Ще спечелим, както спечелихме всичко останало, бяхме зад всичко и след това започнахме да изпреварваме много страни от ЕС в много неща, дори и да достигнем много от тях по заплати и пенсии“, заяви Вучич в обръщение към обществеността след трагедията в две села Младеновац, в която Урош. Б. (21) уби осем и рани 14 души.

Президентът подчерта, че Сърбия ще има сили да победи злото.

Апелирам медиите да изчакат проверена информация



Александър Вучич призова днес всички медии да не използват непроверена информация, а да изчакат официалната информация от властите и подчерта, че "никой не крие нищо и няма нужда от това". 

"Тази сутрин около 8:20 ч. е получен сигнал, че въоръжен с автоматична пушка мъж се движи между улиците "Войслав Илич" и "Господар Вучич". Случаят е разкрит в 8:24 ч. и сигналът е фалшив. Но някой чух, че има доклад и на базата на това цялата история е измислено събитие“, заяви президентът в изказването си в президентството. 

Вучич призова медиите да слушат властите и да не се "бият с полицията, за да влязат в училището“, тоест да се приближават до мястото на престъплението.