Министерството на вътрешните работи (МВР) апелира днес всички собственици да пазят оръжията съвестно, заключени в сейфове, каси или килери, така че да са недостъпни за неоторизирани лица, особено за деца, цитират от Tanjug.

В съобщението се посочва, че МВР ще предприеме всички мерки в предстоящия период, за да установи дали собствениците съхраняват оръжие в съответствие с действащите разпоредби, т.е. отделени от боеприпасите и заключени в подходящи шкафове и каси.

На притежателите на оръжия, за които се установи, че съхраняват оръжия небрежно, така че да попаднат в притежание на неупълномощени лица и да застрашат безопасността на хората, оръжието ще бъде иззето и ще бъде внесено искане за образуване на производство за нарушение по реда на Закона за оръжията и боеприпаси.

МВР апелира притежателите на оръжие да проверяват дали то е незаредено, тоест отделено от боеприпасите, както и да направят ключовете или кодовете на касите, сейфовете и шкафовете, в които държат оръжия, недостъпни за други лица, особено деца.