Правителството на Сърбия взе поредица решения след вчерашната трагедия в ОУ "Владислав Рибникар", потвърдиха днес за Tanjug от правителството на Сърбия.

С последните си решения правителството предлага мораториум върху издаването на разрешения за притежание и носене на късо огнестрелно оръжие, разрешения за придобиване на оръжие, оръжейни свидетелства и др. за две години. До три месеца трябва да приключи проверката на всички издадени разрешителни за оръжие.

Решено е още в шестмесечен срок да приключи контролът на лицата, които имат разрешения за притежание на оръжие, и по-специално контролът дали са спазени законовите изисквания за безопасно съхранение на оръжията, както и дали оръжията се съхраняват отделно от боеприпасите и дали достъпът до оръжия и боеприпаси на малолетни и други неупълномощени лица е адекватно предотвратен.

Проверка на всички стрелбища на територията на Република Сърбия, която трябва да приключи в рамките на три месеца, наредби за условията и начина на използване на стрелбищата, включително забраната за достъп на непълнолетни, изготвени в рамките на един месец.

Разпорежда се на Министерството на правосъдието да подготви в рамките на съществуващата Работна група за изменение и допълнение на Наказателния кодекс промени в закона, които да предвиждат наказателна отговорност за лицата, които позволяват на малолетни и други неупълномощени лица да придобиват огнестрелно оръжие и които обучават непълнолетни и други неупълномощени лица да боравят с огнестрелно оръжие. 

Също така се предлага на Министерството на правосъдието да обмисли възможността за изменение на Наказателния кодекс с цел намаляване на възрастовата граница за наказателна отговорност на непълнолетните от 14 на 12 години при спазване на международните и европейски стандарти.

Разпорежда се на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването в едномесечен срок да изготвят наредби, които да дадат възможност за въвеждане на задължителни изследвания за наркотици в гимназиите и основните училища за учениците от седми и осми клас.

В рамките на 10 дни правителството ще сформира Съвет за превенция на насилието между деца, който освен всичко друго ще осигури организирането на мобилни екипи за насилие между връстници чрез протоколи между центровете за социална работа и други служби (образователни и здравни институции, полиция). Те трябва да реагират спешно на случаи на насилие между връстници и след консултация със синдикатите на образователните работници и асоциациите на родители на ученици да обмислят целесъобразността от приемане на мярка за забрана на използването на мобилни телефони в училище.

Разпорежда се на Министерството на правосъдието и Министерството на информацията и телекомуникациите, съвместно в едномесечен срок да разгледат възможността за затягане на санкциите за неспазване на разписаните задължения на доставчиците на медийни услуги, включително в интернет и други електронни платформи, като социални мрежи, по отношение на забраната на програмно съдържание, което подчертава и подкрепя насилие, престъпно и друго незаконно поведение, излъчване на сцени на брутално насилие и друго съдържание, което може сериозно да увреди физическото, психическото или моралното развитие на непълнолетните.

Както беше заявено, в рамките на 10 дни правителството ще сформира Работна група за безопасността на децата в интернет, която ще разгледа въвеждането на мерки за забрана на достъпа до уебсайтове (DARK NET и подобни), които съдържат съвети как да се планира убийство, получаване на наркотици или огнестрелни оръжия.