Сръбските власти предприеха нови мерки след двете масови стрелби в страната, съобщава Tanjug. 

Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщи днес, че гражданите, които притежават недекларирано оръжие и боеприпаси не трябва да носят оръжията в полицейското управление, но могат да се свържат с най-близкото полицейско управление и патрул ще дойде на адреса, за да вземе оръжието и взривните устройства.

"По този повод гражданите не са длъжни да предоставят данните си, ако не желаят.

Гражданите могат да предават нерегистрирани оръжия, боеприпаси и взривни устройства, без да напускат дома си, като се обадят в най-близкото полицейско управление, което ще изпрати патрул на посочения адрес и ще прибере оръжията", се посочва в съобщение на МВР.

Държавният секретар на Министерството на вътрешните работи Желко Бъркич, е заявил че от тази сутрин присъствието на полицейски служители във всичките 1800 училища в Сърбия е засилено, като една от мерките след масовото убийство в Белградското основно училище " Владислав Рибникар“.

"Присъствието им ще бъде преди всичко в момента на започване на учебните занятия и след края на занятията, където с присъствието си те ще действат превантивно, вдъхвайки увереност на учениците и родителите, че има представители на държавата, които ще ги защитят“, е заявил той пред сръбската медия RTS.



Той е добавил, че полицаите в разговор с граждани, родители, педагогически и непедагогически персонал ще съберат всички интересни за сигурността знания и информация и съответно ще предприемат определени мерки, така че сигурността да бъде на най-високо ниво.

Бъркич е добавил, че тази мярка ще остане в сила през следващите дни с максимално участие на полицейски служители и призова гражданите да съобщават всяка информация, която имат за всякакъв вид проблемно поведение или друго събитие, което може да засегне безопасността на учениците и училищата.

Пред основното училище "Владислав Рибникар" в Белград, където на 3 май ученик (13) уби осем деца и охранител, днес има четирима полицаи, а Бркич заявява, че мерките за сигурност са засилени до максимум.

" ОУ "Владислав Рибникар“ имаше училищен полицай преди трагичния случай, но той отговаряше и за други училища. Към днешна дата имаме четирима полицаи, които ще продължат ангажимента си и през следващия период“, заяви държавният секретар на МВР.

По-рано министърът на образованието на Сърбия подаде оставка след двете масови стрелби, при което са загинали общо 17 души, и правителството на страната е призовало гражданите да предадат всички нерегистрирани оръжия или рискуват затворнически присъди.