Десет дни преди изборите в Гърция управляващата партия "Нова демокрация“ има преднина от 6,5% пред основната опозиция СИРИЗА. Това показва проучване на намеренията на избирателите, проведено от Pulse за телевизионния канал Skai.

Консерваторите изглежда консолидират преднината си с над 6%, покривайки значителна част от загубата в подкрепата след железопътната трагедия в Темпе от края на февруари.

По-конкретно, "Нова демокрация“ получава подкрепата на 32,5% от избирателите, докато лявата СИРИЗА - 26%. Лявоцентристката ПАСОК има 9%, Комунистическата партия - 6%, радикалната левица MeRA25 - 4%, а националистическата "Гръцко решение“ - 3%.

И "Нова демокрация“, и СИРИЗА събират по половин пункт повече в процентите си, оказвайки нарастващ натиск върху по-малките партии. Проучването е проведено между 4 и 7 май и улавя настроението точно преди важния дебат на лидерите, който ще се проведе в сряда от 21:00 часа.

Премиерът Кириакос Мицотакис води в предпочитанията за най-подходящ кандидат за министър-председател с 38%, в сравнение с 27% за лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас и 8% за лидера на ПАСОК Никос Андрулакис. Отговорът "никой" също заема значителен дял в отговорите на респондентите - 20%.

Неопределеният вот е способен да определи крайния резултат дори и в абсолютни числа, тъй като 12% от електората все още не са се произнесли с предпочитанията си.

Първият сценарий дава на "Нова демокрация“ 120 места в парламента и 34 на ПАСОК, което означава, че евентуално сътрудничество между тях ще доведе до съставяне на правителство от 154 депутати.

Друг сценарий относно евентуалното разпределение на неопределените гласове и разпределението на местата предвижда "Нова демокрация“ да получи 118 места, а ПАСОК 35. В този случай има математическа възможност за съставяне на правителство с общо 153 места.