35-годишният Стефанос Каселакис спечели надпреварата за лидер на основната опозиционна партия в Гърция – лявоцентристката СИРИЗА, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Избирателната комисия на партията обяви в 23:00 часа, че при обработени 70% от гласовете Каселакис води пред съперника си, 38-годишната Ефи Ахциоглу, с 56,65% срещу 43,35%. Малко по-късно медиите обявиха, че тя е позвънила на Каселакис, за да го поздрави за победата.

В гласуването са участвали общо 133 261 от около 188 000 членове на СИРИЗА. Припомня се, че на първия тур миналата неделя гласуваха 146 000 членове на партията.

От тримата елиминирани след първия тур на вота кандидати Евклид Цакалотос (8,92%), представляващ най-лявото крило в партията, и бившият ветеран социалист Стефанос Цумакас (1,28%) подкрепиха Ахциоглу, докато Никос Папас подкрепи Каселакис.

Лидерът в оставка Алексис Ципрас увери, че който и да излезе победител, партията ще остане единна и ще предложи алтернатива на управляващата "Нова демокрация“.

Кандидатурата на Каселакис предизвика недоволство сред традиционните членове на партията, тъй като младият политик за първи път се обвърза с партията на изборите през май и юни.

Избирането на млад лидер не е първото по рода си за СИРИЗА. През 2008 година ръководният пост в партията бе поверен на тогава 34-годишния Ципрас, припомнят от редакцията.