Прокурорът на Върховния съд в Гърция повдигна обвинения в изборна измама срещу 11 депутати от крайнодясната партия "Спартанци“, съобщава вестник Kathimerini, като отбелязва, че случаят може да засегне парламентарните места и на други партии.

Срещу лидера на партията Василис Стигас няма повдигнати обвинения, поясняват от редакцията.

Прокурорът Джорджия Адейлини разследва и Илиас Касидиарис, бивш заместник-председател на "Златна зора“, който в момента е в затвора за подбуждане към извършване на измама, както и един от неговите адвокати Сотириос Метаксас , за съучастие в заблуда на електората.

Според разследването въпреки официалната им принадлежност към партията  "Спартанци“ под ръководството на Стигас, изглежда, че депутатите са получавали подкрепа и пряко ръководство от Касидиарис. 11-те народни представители ефективно "използваха партията "Спартанци“ като параван за нов политически субект под управлението на Касидиарис, като по този начин му помагаха да заобиколи изборните ограничения, наложени от законодателство“, се казва в доклада на прокурора.

Твърди се, че Касидиарис е имал чести контакти с кандидати на новата партия и че е поемал тяхното ръководство и политическа подкрепа, което е забранено от закона, тъй като е признат за виновен по член от закона за престъпна организация.

Разследването започна, след като Стигас се яви в прокуратурата през септември 2023 година с твърденията, че членовете на неговата партия са под влиянието на "външни центрове“ и използват практики на "гръцката мафия и Дон Корлеоне“. По-късно той се дистанцира от коментарите си.

На изборите през юни 2023 година "Спартанци“ спечели 4,68 процента от гласовете, което осигури на партията 12 места в парламента.