Около 2,3 милиона граждани на Гърция, принадлежащи към най-уязвимите социални групи, ще си поделят сумата от 353 милиона евро от преизпълнението на бюджета, съобщи правителството в четвъртък, цитирано от Kathimerini.

"Бяхме решени да изстържем всичко, за да намерим необходимите ресурси, за да подкрепим нашите най-уязвими съграждани. Преизпълнението на икономиката и като цяло преизпълнението на бюджета улесни нашите усилия“, заяви министърът на националната икономика и финансите Костис Хацидакис. Общо суми, достигащи 717 милиона евро, ще бъдат отпуснати през декември и включват мерките, които вече бяха обявени, като например надбавка от 100-200 евро за пенсионери с "лична разлика“ (разликата между пенсиите, издадени преди и след май 2016 г.), удвояване на сумата на Market Pass и нейното удължаване за ноември и през декември за граждани в райони, засегнати от последните бедствия, надбавката за отопление за всички енергийни източници, която от 1 януари 2024 г. се разширява и за сметките за електричество, Пропуск за младежи 18-19 години и 8% увеличение на минималния гарантиран доход.

Според заместник-министър Танос Петралиас, "както показват данните за 10-месечното изпълнение на бюджета, гръцката икономика продължава да се представя добре. Това ни позволява да обявим допълнителна мярка за подкрепа, единствената, която е насочена към уязвимите домакинства, в продължение на вече обявеното, без да се отклоняваме от бюджетните цели.“

Извънредната помощ ще се изплаща на следните групи граждани: 800 000 бенефициенти на детски надбавки, които ще получат допълнителна вноска и половина детски надбавки; около 1,055 милиона пенсионери, които или нямат лична разлика, или имат по-малко от 10 евро и получават сума от основните пенсии до 700 евро, ще получат извънредна помощ от 150 евро; 210 000 бенефициенти на минимален гарантиран доход ще получават допълнителни 50% от месечната помощ; и бенефициенти на обезщетението за инвалидност OPECA, които ще приберат 200 евро.