Гърция ще изплати предсрочно следващия месец 5,3 милиарда евро заеми, дължими на страните от еврозоната, които бяха отпуснати в рамките на първата спасителна програма. Това обявиха представители на Министерството на финансите на южната ни съседка пред Reuters, като изразиха надежди, че страната ще успее да повтори този ход и през следващата година.

Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) заедно отпуснаха на Гърция повече от 260 милиарда евро по време на продължилата десетилетие дългова криза, започнала в края на 2009 г., в замяна на строги мерки за икономии.

Третият спасителен план за страната изтече през 2018 г.

"На 15 декември ще изплатим по-рано от очакваното 5,3 милиарда евро на страните от еврозоната“, заяви служител, пожелал анонимност, добавяйки, че плащането се отнася за заеми с падеж през 2024 и 2025 г.

Гърция наскоро възвърна своя инвестиционен кредитен рейтинг, след като бе 13 години в категорията "боклук“.

Миналата година страната се изплати на МВФ, който й предостави 28 милиарда евро между 2010 и 2014 г. – две години предсрочно. Освен това Атина изплати предсрочно 2,7 милиарда евро на партньори от еврозоната като част от усилията за подобряване на устойчивостта на дълга си и се надява да продължи по същия път през 2024 г.

"Може да изплатим по-рано повече двустранни заеми през следващата година“, подчерта втори служител пред Reuters, без да дава повече подробности за сумата или времето.

Страните от еврозоната отпуснаха на Гърция 53 милиарда евро под формата на двустранни заеми по т.нар. Greek Loan Facility (GLF) по време на първия си спасителен план, с падеж до 2041 г. С планираното плащане тази година Гърция ще е изплатила общо около 13 милиарда евро.

Откакто излезе от спасителните програми през 2018 г., Гърция разчита единствено на пазарите на облигации, за да покрие нуждите си от заеми. Планира да заеме около 7 милиарда евро през следващата година.

Гърция очаква икономически растеж от 2,9% през 2024 г. след увеличение от 2,4% тази година, повече от два пъти над средното за еврозоната. Освен това се надява да постигне първичен бюджетен излишък от 2,1% от БВП през следващата година чрез по-големи инвестиции и силни приходи от туризъм.