Местните и регионалните избори в Гърция, които ще се проведат на 8 октомври – и на 15-ти за балотажи – трябваше да бъдат с ограничено значение след триумфа на управляващата консервативна Нова демокрация на националните избори през май и юни, пише Kathimerini.

Последователните природни бедствия – горски пожари през август и наводнения през септември – заедно с избирането на нетрадиционен политически новобранец за лидер на опозицията добавиха повече от доза напрежение. Ще бъде ли наказано правителството за управлението на бедствията? Ще развълнува ли избирателите новият лидер на лявата партия СИРИЗА?

Нова демокрация контролира 11 от 13 гръцки региони; в един, Северна Егея, действащият президент е консервативен дисидент; а в Крит бивш депутат социалист се кандидатира като голям фаворит за спечелване на четвърти мандат. През 2019 г. Ставрос Арнаутакис беше подкрепен от СИРИЗА и социалистическата ПАСОК. Този път Нова демокрация, избирайки стратегията "ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях“, реши да го подкрепи, докато СИРИЗА издига свой кандидат.

Според последните проучвания на общественото мнение, първите след двойните избори, а също и след природните бедствия, които не доведоха до особен спад в подкрепата за Нова демокрация, опасността за господството на Нова демокрация идва от трима дисиденти в регионите на Йонийските острови, Пелопонес и Западна Македония. Не е известно и как скорошните наводнения ще се отразят на кандидатурата на действащия консервативен губернатор на Тесалия Костас Агорастос, който допреди месец изглеждаше кандидат за четвърти мандат. Основният му съперник има подкрепата както на ПАСОК, така и на СИРИЗА, един от трите региона, в които и двете партии подкрепят общ кандидат.

Лидерът на социалистите Никос Андрулакис, който видя Стефанос Каселакис да монополизира медийното внимание, след като беше катапултиран в ръководството на СИРИЗА, все още цели да измести последната като основна опозиционна сила. А местните избори са благоприятна почва, тъй като ПАСОК остана по-добре представена в местното управление от СИРИЗА, дори когато националната й подкрепа падна от 40 процента преди финансовата криза до едноцифрени числа, докато СИРИЗА се изстреля от по-малко от 5 процента до 35 процента през 2015 г., преди да спадне до по-малко от 18 процента миналия юни. Проблемът за Андрулакис е, че партията му, макар и малко съживена, остава на трето място в последните социологически проучвания.