В сутрешните часове на деня в град Байройт в Бавария са задържани двама мъже, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Според следователите те са се опитали да получат информация за американските военни бази в страната и планирали атаки срещу военни транспортни маршрути.

По данни на вестник BILD в околностите на Байройт силите за сигурност са извършили претърсвания в две къщи, където са били задържани заподозрените. 39-годишният германец от руски произход Дитер С. е обвинен в работа в интерес на руските разузнавателни служби и заснемане на секретни военни съоръжения.

Твърди се, че Дитер С. е разработвал планове за саботаж в Германия от октомври 2023 година, включително за взривяване и палежи на военна инфраструктура и промишлени съоръжения в страната. Според изданието Der Spiegel, Дитер С. е шпионирал американски военни съоръжения в Графенвьор (Бавария). Именно там американската армия обучава украински военен персонал.

Под съмнение е и 37-годишният Александер Й., също германец от руски произход. Предполага се, че той е започнал да работи с Дитер С. не по-късно от март 2024 година.

Дитер С. е оставен под арест, съдебното заседание за избиране на мярка за неотклонение на Александер Й. ще се проведе утре, 19 април.

BILD допълва, че германският външен министър Аналена Бербок е привикала руския посланик за обяснение.

"Нашите служби за сигурност предотвратиха евентуални атаки, които биха могли да бъдат насочени срещу нашата военна помощ за Украйна. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна и няма да позволим да бъдем сплашени“, заяви на свой ред федералният вътрешен министър Нанси Фезер.