Обединеното кралство изпрати в Украйна отряд от специалните части с численост повече от 100 души, пише неделното издание на британския вестник The Mirror.

Според източниците на вестника основната задача на британските военни ще бъде да обучават украинските войници в разузнавателни и саботажни операции и в снайперистка стрелба, както и "противодействие на бунтовниците“. "Британските специални части бяха изпратени в региона, за да помагат и съветват украинските военни. Те (британските военни - бел. ред.) имат широк спектър от умения, които <...> ще бъдат много полезни за украинските войски", е заявил източникът на информацията пред вестника.

Отрядът включва по-специално войници от Специалната въздушно-десантна служба (SAS) и Службата за десантни кораби на специалните сили (SBS). Освен това групата включва войници от специалните разузнавателни части на Обединеното кралство.

Според The Mirror прехвърлянето на толкова голям брой британски войски от елитни части в Украйна е станало възможно поради факта, че основните сили на тези части вече не служат в Афганистан.

Превод и редакция: Юлиян Марков