Държавният глава на Полша Анджей Дуда е провел близо осемминутен разговор с руските шегаджии Вован и Лексус, който се е състоял в деня, в който в източната част на страната падна ракета, предава Reuters.

Полският президент е разговарял с един от комедиантите, представящ се за френския Еманюел Макрон, съобщиха от кабинета му -  признание, което вероятно ще повдигне въпроси, коментира агенцията.

На записа, разпространен в интернет от руските комедианти Вован и Лексус, се чува как Дуда разговаря на английски с мъж, който се опитва да "докара“ френски акцент.

Обаждането е второ през последните години, в което майтапчиите от Русия успяват да се доберат до Дуда, но този път то се състоя във вечер, в която светът се опасяваше, че конфликтът в Украйна може да се прехвърли извън нейните граници.

"Еманюел, повярвай ми, аз съм много внимателен“, казва Дуда на обаждащия се. "Не искам война с Русия и повярвайте ми, аз съм много внимателен, много внимателен“.

Кабинетът на Дуда написа в "Туитър“: "След ракетната експлозия в Пржеводов, по време на продължаващите разговори с държавни и правителствени ръководители, беше свързан човек, който твърдеше, че е френският президент Еманюел Макрон“.

 "По време на разговора президентът Анджей Дуда разбра от необичайния начин, по който събеседникът води разговора, че може да е имало опит за измама и прекрати разговора. Офисът на Дуда разследва как обаждащите се са успели да се свържат с него заедно със съответните служби“, се казва в съобщението.

През 2020 г. Вован и Лексус се обадили на Дуда, представяйки се за генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.