Властите на Иран обвиниха САЩ в понеделник, че "протакат“ непреките преговори за възстановяване на ядрената сделка с Техеран от 2015 г., и подчертаха, че размяната на затворници с Вашингтон не е свързана с преговорите, предава Reuters.

След 16 месеца на прекъснати, непреки американо-ирански преговори, като представители на Европейския съюз посредничиха между страните, високопоставен служител от Брюксел заяви на 8 август, че е представил "окончателна“ оферта и очаква отговор в рамките на "много, много малко седмици“.

Миналата седмица Иран отговори на текста на ЕС с "допълнителни възгледи и съображения“, като същевременно призова Вашингтон да прояви гъвкавост за разрешаване на три оставащи проблема. Миналата седмица САЩ заявиха, че проучват отговора на Иран.

"Американците протакат, а Европа бездейства... Америка и Европа се нуждаят от споразумение повече от Иран“, заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани на пресконференция.

По думите му, Техеран иска устойчиво споразумение, което да гарантира законните права на Иран. "Докато не постигнем съгласие по всички въпроси, не можем да кажем, че сме постигнали пълно споразумение“, каза той.

Междувременно САЩ многократно призоваваха Иран да освободи няколко ирански американци, задържани обвинения за шпионаж. Техеран, от своя страна, поиска да бъдат освободени няколко иранци, задържани по обвинения, свързани със санкциите на САЩ.

"Ние подчертаваме, че размяната на затворници с Вашингтон е отделен въпрос и няма нищо общо с процеса на преговори за съживяване на пакта от 2015 г.“, подчерта Канаани, добавяйки, че Техеран е готов за подобна размяна.

През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп се отказа от споразумението, постигнато преди да встъпи в длъжност, като го нарече твърде меко по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да започне да нарушава ограниченията на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма.

"Ние търсим добро споразумение, което би гарантирало националните интереси на Иран и би било дълготрайно...Няма да позволим да бъдем ухапани два пъти“, заяви говорителят.

Споразумението от 2015 г. изглеждаше на ръба на съживяването през март след 11 месеца непреки преговори между Техеран и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън във Виена.

Но преговорите се провалиха поради препятствия като искането на Техеран Вашингтон да предостави гаранции, че никой американски президент няма да се откаже от сделката, както направи Тръмп.

Джо Байдън обаче не може да предостави такива железни гаранции, защото сделката е по-скоро политическо разбирателство, отколкото правно обвързващ договор.

Превод и редакция: Иван Христов