Силният темп на нарастване на броя на работните места в САЩ се понижи през септември, но нивото на безработица неочаквано спадна, което затвърди очакванията, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти с още 0,75 процентни пункта на следващото си заседание през ноември, пише Financial Times.

По данни на Бюрото за трудова статистика през миналия месец най-голямата икономика в света е създала 263 000 работни места, което е по-малко от създадените през август 315 000 работни места и доста под увеличението от 537 000 работни места през юли. Досега през 2022 г. месечният ръст на работните места е средно 420 000, което е по-малко от средния месечен темп от 562 000 през 2021 г.

Въпреки по-бавния темп на растеж равнището на безработица се върна към предпандемичното си дъно от 3,5%, тъй като делът на американците, които са заети или търсят работа, леко намаля.

"Историята показва, че е вероятно повишение с 0,75 процентни пункта през ноември", каза Тифани Уайлдинг, икономист за Северна Америка в Pimco. "Фед трябва да продължи да затяга политиката си."

Представителите на централната банка на САЩ активно обсъждат дали е необходимо четвърто поредно скокообразно увеличение на лихвите следващия месец или евентуално могат да преминат към повишаване на лихвите на стъпки от половин пункт. Досега през тази година Фед повиши основния си лихвен процент от почти нула до диапазона от 3% до 3,25%.

Само преди дни данните показаха, че работодателите са съкратили над 1 млн. работни места през август - един от най-резките месечни спадове от две десетилетия насам. Това доведе до понижаване на съотношението между свободните работни места и безработните лица от 2 на 1,7.

Въпреки това работниците все още напускат с високи темпове, което предполага, че търсенето и предлагането на работна сила все още не са балансирани.

Представители на централната банка на САЩ прогнозираха, че усилията им да укротят най-лошата инфлация от четири десетилетия насам ще изискват не само продължителен период на растеж "под тенденцията", но и загуба на работни места. Не може да бъде изключена рецесия, предупреди наскоро председателят на Фед Джером Пауъл.

Длъжностните лица твърдят, че инфлацията може да бъде овладяна, без да се стигне до по-значително нарастване на безработицата, не на последно място и поради факта, че работодателите може да се колебаят дали да съкращават работната си сила, като се има предвид мащабът на недостига на работна ръка от началото на пандемията.