Президентите на Литва, Полша и Украйна- Гитанас Науседа, Анджей Дуда и Володимир Зеленски, след среща, проведена в сряда в Лвов, приеха декларация, в която Варшава и Вилнюс обещаха на Киев продължаваща военна подкрепа, а в самия документ се посочва, че "членовете на НАТО, Литва и Полша, подкрепят Украйна да стане част от Алианса веднага щом условията позволяват, полагайки усилия за постигане на консенсус между съюзниците", предава ТАСС.

"Лидерите на Люблинския триъгълник (регионална група, включваща Литва, Полша и Украйна) потвърждават вековните стратегически връзки между Украйна, Литва и Полша, които някога са формирали една държава (Полско-литовската държава, съществувала през XVI-XVIII век), <... > потвърждават готовността си за по-нататъшно укрепване на отбранителната способност на Украйна", се заявява в декларацията, публикувана на сайта на президента на Украйна. Литва и Полша "ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, по-специално ще продължат да предоставят мощна военна, отбранителна, политическа, дипломатическа, икономическа, логистична и хуманитарна помощ", се твърди в документа.

В декларацията се отбелязва, че "членовете на НАТО Литва и Полша подкрепят Украйна да стане част от Алианса веднага щом условията позволяват, полагайки усилия за постигане на консенсус между съюзниците". В документа Литва и Полша потвърдиха "пълния си ангажимент да подкрепят Украйна в започването на преговори за присъединяване, веднага щом условията позволяват, с цел получаване на пълноправно членство в ЕС".

Авторите на документа отбелязват "значението на многостепенното участие на Украйна като държава страна в дейностите в рамките на инициативата "Триморие". Литва и Полша, като пълноправни членове на "Триморието", ще насърчават участието на Украйна в различни проекти, за да улеснят (способстват, помогнат за, насърчат) следвоенното възстановяване, по-специално в областта на енергийната инфраструктура, транспорта и дигитализацията", се съобщава в декларацията.

Инициативата "Три морета" ("Триморие") е сдружение на 12 държави от Европейския съюз, разположени в Централна и Източна Европа. Обхваща териториите между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Сред декларираните цели на асоциацията са укрепването на връзките със САЩ, развитието на инфраструктурата, диверсификацията на източниците на енергийни доставки и стимулирането на темповете на дигитализация на националните икономики. Организацията е създадена през 2016 г. по инициатива на полския президент Анджей Дуда и тогавашния президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Тя е повлияна от идеята на полския лидер Юзеф Пилсудски, предложена след Първата световна война, за създаване на "Интермариум", конфедеративна държава, състояща се от Полша, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Унгария, Румъния, Югославия и Чехословакия.