Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен разкриха три ключови елемента от новото споразумение за Северноирландския протокол на съвместна пресконференция. Подробностите за сделката, сключена между ЕС и Обединеното кралство, бяха строго пазени досега, съобщава Sky News.

Ключовите елементи са:

Търговски маршрути със зелена и червена лента - стоките, престояващи в Обединеното кралство, ще използват зелена лента, за да избегнат митническата бюрокрация, докато стоките, движещи се към ЕС, ще използват червена лента.

Отсега нататък лекарствата, одобрени за употреба от регулатора на лекарствата на Обединеното кралство, ще бъдат автоматично налични във всяка аптека и болница в Северна Ирландия.

Промените в ДДС и акцизите във Великобритания ще се прилагат в СИ- британски продукти като продукти от супермаркети, дървета и растения ще бъдат налични и изискванията за пътуване с домашни любимци са премахнати.

"Спирачка" на парламента на СИ - за защита на суверенитета в СИ. Министър-председателят изтъкна, че ако спирачката бъде дръпната, на правителството на Обединеното кралство ще бъде наложено вето.