Разположените северно от Шотландия Оркнейски острови, които влизат в състава на Обединеното кралство, може да станат част от Норвегия, пише британският вестник The Telegraph, като отбелязва, че съответното предложение ще бъде внесено за обсъждане в местния съвет във вторник.

Зад инициативата се крие недоволството на местните власти от липсата на "справедливо финансиране от британското правителство“. Освен това, отбелязва изданието, островите имат по-дълбоки връзки с Норвегия.

Оркнейските острови, които са дом на 22 500 души, се намират в североизточната част на Шотландия - на границата на Северно море и Атлантическия океан - и географски са по-близо до Осло, отколкото до Лондон. До 1472 г., когато стават част от Шотландия чрез династичен брак, те били под контрола на Норвегия и Дания в продължение на стотици години.

"Финансирането на глава от населението, което получаваме от шотландското правителство, е много по-малко, отколкото в Шетландските и Западните острови... не можем да продължаваме така“, цитира вестникът думите на председателя на Съвета на Оркни Джеймс Стокан.

В същото време, според Стокан, Оркнейските острови са били част от скандинавското кралство много по-дълго, отколкото част от Великобритания, и има "голяма близост и дълбока културна връзка“ между жителите на островите и норвежците.

Отбелязва се, че предложение за разглеждане на "алтернативни форми на управление" трябва да бъде внесено в съвета на Оркнейските острови още във вторник. Ако бъде прието, съветът внимателно ще проучи възможните промени. Отбелязва се, че ако островите искат да променят статута си или дори да напуснат Обединеното кралство, може да се наложи да се проведе референдум и да се споразумеят с правителствата на Великобритания и Шотландия.