Едва 9 на сто от британските избиратели смятат, че излизането на страните от европейския блок е успешно. Това доказва ново проучване, проведено от мозъчния тръст UKICE, пише The Independent.

Освен това, според проучването, хората в Обединеното кралство все повече се съмняват, че следването на този курс някога ще доведе до положителни резултати. Дори сред хората, които гласуваха за напускане на ЕС през 2016 г., само 61 процента все още вярват, че политиката в крайна сметка ще се изплати.

Анкетираните също така споделиха мнението си за това как биха гласували в случай на евентуален референдум за обединение с Европейския съюз. 48 процента са заявили, че биха подкрепили връщането на Великобритания в организацията, 32 процента са против, а останалите не са могли да отговорят категорично, отбелязва вестникът.

В същото време авторите на изследването призовават да не се правят прибързани заключения. Според тях почти единодушното недоволство от сегашното състояние на нещата не означава, че мнозинството британци ще гласуват за повторно присъединяване към блока.

Прави впечатление, че от 2020 г. водещите британски партии се опитват да се дистанцират от този въпрос. Лейбъристите изключиха повторното присъединяване към ЕС или дори към неговия единен пазар, докато консерваторите под ръководството на Риши Сунак изоставиха подхода, насърчаван от Борис Джонсън, и спряха да влизат в конфликт с Брюксел, отбелязва The Independent.